Friday, May 28, 2010

saya nak hidup lama

23 jejak ditinggalkan
saya nak hidup lama.
sebab tu dari dulu lagi saya didik diri makan makanan secara sihat.
kalau orang cakap pemakanan boleh mempengaruhi kesihatan,
kiranya sebab itulah saya rasa saya nak hidup lama.
saya jaga makan sebab saya nak hidup lama.


dalam masakan, kuantiti garam dan gula sangat diambil beratkan.
dalam minuman, gula untuk saya sengaja disikitkan
berbanding dengan minuman orang lain.
ye, saya ngaku, minuman yang dibuat oleh saya selalu kurang gula.
sedangkan abang-abang saya sendiri pernah kata,
air manis yang saya buat seolahnya air masak berwarna.
tapi saya memang tak boleh terima apabila mendengar statement,
"tak boleh bagi sabby masak, kurang gula"
ataupun..
"A: ni air apa?
B: air teh tawar"

kalau orang yang berkata tu depan saya,
memang saya dah cakap,
"ko nak kena penyepak?"
kot ye pun aku masak tak sedap la an,
bagi la nasihat bermoral sket.
ingat cakap camtu aku boleh terima.
kurang gula je pun, tambah je la sendiri.
aku rasa mulut aku memang dah manis la.
sebab tu walaupun korang kata tawar,
hakikatnya pada mulut aku memang dah manis gila.
nak rasa?
phbbbbt

bukan nak emosi atau apa,
tapi at least jagalah sikit hati tuan rumah.
tak perlu kot nak berkata macam tu pada tetamu lain.
ye aku tak reti masak.
pasni jangan harap la aku nak masak untuk kau.

Tuesday, May 25, 2010

new environment

14 jejak ditinggalkan
attention!
saya dan ulfah telah berpindah.
ke mana?
nanti kita cakap belakang ea.
winking

so let's compare my new environment with the old one.
satu persamaan yang pasti,
dua-dua bilik warna favourite saya.
batting eyelashes


(b mencapub)
big grin

Sunday, May 23, 2010

new b

12 jejak ditinggalkan
b dah sihat.
alhamdulillah.
tapi b jadi makin nakal.
makin ganas.
b suka hentam laptop saya,
suka terkam muka saya,
tarik rambut,
gigit-gigit kaki,
lompat-lompat atas nota saya,
lari dan lompat sana sini langsung tak keruan,
memang tak duduk diam.
tapi apa yang paling pasti,
b makin manja dengan saya.
love struck

sekarang dah sangat susah nak ambil gambar b.
b tak bagi kerjasama.
susah sangat nak duduk diam.
hanya tiga pandangan ni je yang dapat;

pandangan tak puas hati

pandangan innocence

pandangan ke masa depan

Friday, May 21, 2010

rindu b

12 jejak ditinggalkan
saya rindu.

tika b kacau saya study...

tika b kekenyangan...

tika b tidur dengan nyenyak...

tika b bermain keriangan...
   
sekarang b kurang sihat.
segala perlakuan dia dah terbatas.
b makin tak larat since kene inject vaccine hari tu.
selera pun dah mati.
badan dah kurus.
telinga, hidung dan paw dia pun dah tak merah.
kesian b.

semalam bawa b pergi jumpa vet lagi.
vet cakap b gastritis.
tapi saya tak percaya sebab mana ada saya ubah diet b.
vet bagi anti-diarrhea, anti-vomit, 
dengan ringer's solution + glucose (fluid).
anti-diarrhea je bagi orally.
yang lain tu kena inject.
kalau anti-vomit inject intramuscular,
yang fluid tu subcutaneously.
b nangis-nangis kena inject.

b tak larat lepas jumpa vet.

lepas ni semua ubat yang vet prescribe tu,
saya kena bagi b sendiri.
tak sampai hati nya nak inject b.
dah la jarum besar dan dose dia banyak.
straight face
jap.
pernah terpikir tak macam mana jadi kalau kucing kacuk dengan zirafah?
tengok ea.


 +
=
tadaaaaaaaaa!!
rolling on the floor

p/s: officially panggil b je.
or bibi.
batting eyelashes

Monday, May 17, 2010

tak payah tajuk :P

20 jejak ditinggalkan
baru lepas jumpa baba (panggilan untuk tuan rumah di egypt). setelah 4 hari ketiadaan internet, akhirnya saya boleh meng'update' blog saya ni. ngeee~ lama gila kott duduk kat rumah dia tu. susah betul nak dapat line internet. dah la dia asyik cakap ada problem pada laptop saya. sesuka hati dia je nak blame laptop orang. dekat dua jam saya dan ulfah di situ. finally dapat juga access internet setelah dia anginkan router di hadapan kipas. nah, amek!! salah laptop kitorang la sangat kan. padahal router tu sendiri yang tak betul phbbbbt

tujuan asal baba panggil kami sebab dia nak pastikan betul-betul sama ada kami bakal pindah atau nak stay kat rumah dia. kalau dah harga sewa dia naikkan dari le 300 jadi le 500 seorang, jangan harap la kami nak stay. gila banyak la naik. le 200 tu macam- macam boleh dibuat. beli kucing tiap-tiap bulan pun boleh tau. dan kami sendiri pun baru saja lepas buat akad kat rumah lain, insyaALLAH by akhir bulan ni, berpindah-randah la kami. dah la dah nak exam. worried

petang semalam bawa anak pergi jumpa vet. terbongkar sudah jantinanya. dia betina rupanya. patut la selama ni dia lagi manja dengan rakan-rakan lelaki saya. ish.. tak patut betul. jeles mama dia ni haa. tongue so lepas ni kena tukar nama la. tak boleh la nak panggil bobby dah. tapi dah terbiasa. huuu~ papehal pun kena bagi nama yang bunyi belakang dia 'by' juga. any suggestion? happy

lemah selepas disuntik


Thursday, May 13, 2010

thalamic nuclei

0 jejak ditinggalkan

Bondok's Classification of the Thalamic Nuclei

Anatomists usually classify the thalamic nuclei according to their relation to the internal medullary lamina into 5 groups: anterior, medial (centromedian), lateral, intralaminar and reticular nuclei. The lateral nucleus is further divided into ventral and dorsal groups. The dorsal tier nuclei include the lateral dorsal, lateral posterior and pulvinar. The ventral tier nuclei include the ventral anterior, ventral lateral, ventral posterior and the metathalamus (medial and lateral geniculate bodies). On the other hand, physiologists divide the thalamic nuclei according to their connections (input and output) into specific and nonspecific nuclei. The medical students are usually puzzled between the 2 classifications.
To make it understandable and simple, I adopted a new classification based on their main function and connections so that medical students can easily recognize them and remember their function. I called this classification "Bondok's Classification of the Thalamic Nuclei". I divided the thalamic nuclei into 5 groups:
  1. 2 Specific Motor Nuclei: ventral anterior nucleus and ventral lateral nucleus.
  2. 2 Specific Sensory Nuclei: ventral posterior nucleus and metathalamus (medial and lateral geniculate bodies).
  3. 2 Limbic System Nuclei: anterior nucleus and medial nucleus.
  4. 2 Reticular Activating System Nuclei: reticular nucleus and intralaminar nucleus.
  5. 3 Association Nuclei: the 3 dorsal nuclei (lateral dorsal, lateral posterior and pulvinar).

Prof Adel Bondok
Professor of Anatomy and Neuroscience, 
Faculty of Medicine, Mansoura University, Egypt
tier= row

tapi kan, kalau confuse specific dengan non-specific nuclei, ingat macam ni je. nuclei yang macam tak specific pada thalamus macam kat tengah tu, yang kat internal medullary lamina tu (intralaminar n.), dan kat luar dia (reticular n.; tiada dalam gambar) yang tu je non-specific.  kiranya yang lain, tak kira la dia specific association nuclei ke.. specific relay nuclei ke.. dah nama specific, tak kan la boleh jadi non-specific lak kan. hee hee

p/s: based on past year Qs;
metathalamus (lateral and medial geniculate bodies)- 5/07
connection of specific thalamic nuclei- 6/08

Monday, May 10, 2010

transformation

0 jejak ditinggalkan
tiap-tiap hari post nak pasal kucing je. sesapa yang tak suka kucing, mesti dah muak kan. ok.. dah sampai masa saya tukar mood. hehe. mood study pula. tadi duduk belek buku special embryology, sambil meng'usha' past year questions, saya terasa pening pula nak faham development of vertebral column. soalan ni pernah keluar bulan 8, 2002. maka saya teruslah meng'google'.  and you know what, saya terjumpa satu slide show yang isi kandungannya sebijik-sebijik macam syllabus saya. mana tak nya, orang yang buat tu pelajar di universiti saya juga. saya rasa batch saya juga, tapi dia budak manchester la. mekasih ye buatkan slide ni. :)

Development Of Vertebral Column

p/s: ada rumah untuk disewa tak?
:(

Sunday, May 9, 2010

aku cinta

9 jejak ditinggalkan
kepada pencinta kucing, sila lah tengok video-video ni.
sangat lah geram.
at wits' end












comel kan?
smug

Saturday, May 8, 2010

mother's day

11 jejak ditinggalkan

Mother's Day is celebrated on various days in many parts of the world, most commonly in May, though also celebrated in March in some countries, as a day to honour mothers and motherhood. In Malaysia, mother's day is celebrated on second sunday every may.


 selamat hari ibu ummi! :)
love struck

p/s: gambar raya tahun lepas sengaja diletakkan.
tak sabar nak balik raya!
big grin
p/s: beza masa mesir lambat 5 jam daripada msia.
post is scheduled at gmt +8.00.

Friday, May 7, 2010

tips and tricks

0 jejak ditinggalkan
on how to take care of a cat...

Discipline in General
The first and most important thing to remember is that he's a cat, not a very short, 4-legged person. It also helps to realize that he will likely think of you as a very large cat. Try to look at things from his viewpoint--he really does have a reason for what he's doing.

Getting Your Cat to Come to You  
Unlike dogs and children, cats are unlikely to come to you just because you want them to obey. However, a cat who knows he will be warmly petted, brushed, will receive a treat, or an extended period of lap-napping, is more likely to get up, stretch, look casually around, and then wander over to you. No animal will come to you willingly if you are raising your voice or if they think they are going to be punished.
Cats, by the way, respond best to names that end in an "ee" sound. You will most likely get a better response if you shorten Prince Zadrach of Dominquez' name to Zaddy, for example. Too, they seem to respond better to a higher-pitched tone of voice.

Your Cat and the Curtains 
Cats like to climb. You may end up doing both of you a favor if you simply put blinds or roll-up shades at the window so the cat won't be tempted to shred or climb any curtains.
For safety sake, make sure that the pull-cord is not a loop; cut it so there are two strings so neither your cat nor your child will inadvertently get it caught around their neck.
If you must have curtains, you could try installing tension rods that will fall down (frightening, not hurting) the cat when they climb.

Biting  
Does your cat bite when he plays? Respond as a cat: hiss at him. Or scream in painful agony; he'll stop (though he might not play with you for a long while).

Petting and Stuff
Most cats like to be stroked on their forehead, between the ears. They also like to be skritched under the chin and along the throat. If they trust you a lot, they'll roll over onto their back for stomach-skritching. Always pet a cat in the direction of its fur, and be aware that the spot just above the tail is sensitive - some cats adore being scratched there, others hate it. If your cat suddently nips you while you are petting it, it may be because he's "overdosed" on the pleasurable sensations: some cats can tolerate only a few minutes of being petted, while others will happily doze in your lap, being stroked for hours.

Thursday, May 6, 2010

i adore

29 jejak ditinggalkan

description:

bobby: cute. naughty. masih bayi. pandai.
adek: muka jahat tapi baik. sangat besar dan fluffy. nebelung (jenis kucing).
mika: kawan adek. so perangai cam adik i suppose.
syah: muka jahat tapi tak rasa dia baik. sangat nakal. version bobby kejam. 

which one is the most adorable?
      :)

p/s: macam nak jual kucing saya ni. ngee~

surprising zaza

10 jejak ditinggalkan
5 may 2010.
 Alhamdulillah dengan perancangan rapi saya dan rakan-rakan, birthday surprise zaza menjadi. yeay! kalau dulu kejutan birthday ulfah dan saya tidak berapa menjadi, sekarang kami boleh berbangga memandangkan zaza tidak syak sedikit pun. "u tak syak kan zaza.. seronok kan." :)

pada mulanya punya la susah nak ajak keluar. rancangan untuk tidur di rumah zaza dan seterusnya ajak zaza tidur di rumah tu hanyalah alasan agar senang nak umpan zaza. tapi apabila kami ajak keluar, pelbagai alasan diberi. akhirnya nasib baiklah dia setuju juga. "sebab jeles ea za, i ajak najwa depan u.. sebab 'konon' dah merajuk dengan u sebab u tak nak ikut.." ahak.

lokasi: sungai nil mansoura


muka terkejut zaza



"asal monyok je, tasya?rindu tam ea.." :D

orang kata waktu belajar, kita belajar. waktu main, kita main. alang-alang dah seronok tu, kami nak lah berseronok sepanjang hari kan. tau, final exams dah dekat :D lepas solat maghrib di masjid nadinil, kami terus pergi ke pusat bowling kat kawasan sikkah. ingat kat mansoura ni tiada bowling ke? ada taw. tapi dua lane je lah. cukuplah untuk kami buat 2 teams. :) tasya tak dapat ikut serta sebab dia ada urusan. tapi memang kesian pun kat dia, sakit gigi. "makan ubat taw, sya." yuya pula, asalnya kata nak ikut. kami masuk masjid je, dah hilang dah dia. pelik. ahaha.




 wish u thousands of happiness, zaza. :)

Tuesday, May 4, 2010

BOy saBBY

16 jejak ditinggalkan
i've been very busy lately. buat apa je lah sangat. bak kata ulfah, "kalau dulu orang kata berdua lebih baik, sebenarmya bertiga lebih baik." eh, apa yang berdua, apa yang bertiga kan. saya dan ulfah dapat housemate baru! sebab tu lah penghuni rumah kami dah jadi tiga. dan sebab tu juga lah kot saya busy terlebih, sampaikan nak update blog pun memang tak sempat.

memperkenalkan housemate baru kami, BOy saBBY = BOBBY!!

first day (2nd may): muka busuk, tahi mata pun ada lagi.

second day bobby kat sini, saya dah hantar pergi 'nursery', suruh uncle sein jaga. sebab saya nak overnight kat rumah zaza. pakcik tu yang volunteer nak jaga. sampai kat rumah zaza je, housemates dia bising sebab saya tak angkut bobby pergi rumah dorang. mana la nak tahu dorang pun suka kucing.

tak mampu berpisah dengan bobby lama, third day bobby jadi milik saya iaitu pada hari ini, saya dah ambil bobby balik. rindu sangat lah, sampai termimpi-mimpi dah semalam. huhu~

bobby bersama soft toys saya
dalam banyak-banyak soft toys, dia paling takut dengan patung kucing ni ha. dia ingat foe dia kot sebab sama spesies. ahaha.
bobby termenung.
eh, dah lelap. :))
bobby ketika tidur tersangatlah adorable :)

p/s: tadi mama cakap sewa rumah akan naik.
:(