Friday, February 26, 2010

salam maulidur rasul :)

2 jejak ditinggalkan
baru je sampai rumah. semalam saya pergi ceramah kat universiti, sempena maulidur rasul. sungguh tak sangka, sangat ramai yang hadir semalam. wah, kagum kejap! :) penceramah tu didatangkan khas dari universiti cairo. muda lagi, baru 26 tahun. kihkih. tajuk ceramah tu, 'Mata Rantai Perjuangan Rasulullah: peranan mahasiswa kini'. agak best la. ada video dan slide digunakan. saya paling tersentuh dengan video 'kalau Rasulullah bersama kita' tu. tambah lagi ada part wanita nangis, bila dia cakap kalau baginda ada bersama, mesti tidak ada kemiskinan di situ. video tu dirakam di kalangan orang Arab Mesir. masing-masing yang memberi pendapat, semua nak baginda bersama kita. ye lah, siapa yang tak nak kan. semua nak. lagi satu ada video pasal kejujuran. video tu mereka rakam candid. plot video, ada wanita yang akan cicirkan purse dengan sengaja di tepi jalan raya, and mereka nak tengok sama ada pengutip purse tu akan pulangkan balik kat wanita tu atau ambil untuk simpanan mereka. maksudnya mencuri la tu. out of 15 people tested, 13 was being honest. Alhamdulillah, masih ramai manusia jujur kat muka bumi ni. :) siapa yang ambil tu, mesti malu gila kan sebab perbuatan mereka dah dirakam. kesimpulannya, tak payah la buat jahat. hehe.

 dewan penuh sampai kat atas lantai depan.

belakang apatah lagi.

kak dila cakap muka penceramah tu macam muka bedot.ahaha.(tiada gambar lagi jelas)

berselawat sesama selepas ceramah.

bookmark rekaan fadhiila.

muka tahan kentut. *bak kata kak dila* :P


habis ceramah tu, saya ikut kak dila balik rumah dia. bilik dia besar sangat. kalau nak compare dengan bilik saya, bagai langit dengan bumi. dah la katil, meja study dan almari kak dila besar, tapi still banyak ruang dalam bilik dia. perabut saya dah la kecil-kecil tapi bilik pun dah sempit sangat dah tu. sangat jeles. huhu.

bersepahnya bilik makcik ni.

bilik saya pun sepah gak.ahaha. :D

banyak kot kami sembang. entah apa entah tajuk perbualan tapi yang saya ingat air mata kak dila meleleh-leleh sebab banyak gelak. ahaha. saya bermalam kat situ, atas sebab memenuhi permintaannya yang asyik nak saya tidur kat situ. baik kan saya? ;)

pagi-pagi lagi kami dah bangun. and bayangkan tak pernah hayat saya makan nasi seawal pukul 6.00 am. kalau sahur tu lain cerita la. selepas makan kami study sesama sampailah maghrib baru pulang ke rumah. tak de lah all the way study tak buat kerja lain dah. tipu lah tu. :P Alhamdulillah saya selamat sampai ke rumah. padahal baru semalam dengar pesanan ketua JAKSI untuk menggunakan khidmat musyrif demi keselamatan. tapi degil jugak, nak jugak balik rumah jalan sorang-sorang. hihi. 

lembu 'devilish-look' milik kak ummi.


p/s: tak sempat lapar kalu duduk kat umah kak dila. pasni nak datang lagi la :D

Tuesday, February 23, 2010

puas hati :)

2 jejak ditinggalkan

setelah beberapa hari pulun,
akhirnya saya berjaya siapkan lukisan histo saya.
yeay!! pasni tak payah runsing dah kerja yang tertunggak.
:D

sesiapa yang tak siap lagi tu,
cepat siapkan.
final exam dah dekat.
aiyok.

Alhamdulillah pasni boleh concentrate studying pula.
tapi still syllabus histo tak habis lagi.
still kena lukis lagi gambar weekly.
at least tak sebanyak and tak seserabut kalau tak siapkan lagi yang sebelumnya tu.
:) :) :)


antara gambar yang macam cantik je saya lukis.cube teka sel apa ni?
ahaha.

Monday, February 22, 2010

kini berwajah baru

2 jejak ditinggalkan
semalaman edit layout blog saya ni.
net yang cacat punya pasal.
macam mana,
best tak wajah baru ni?
:D

virus yang saya dapat tu makin menggila.
malam ni saja da beribu kali dia broadcast im 
kat group batch medic saya.
tiada la sampai beribu
tapi memang banyak kali sangat la.
pastu mesti saya punya ym disconnected.
walaupun not all the time
tapi most of the time la.
dah la tenet lambat,
mesti susah nak connect balik.

kawan yang pernah dapat virus yang sama
suggest tukar password yahoo.
berkesankah?
*help is still needed*


Saturday, February 20, 2010

trouble is a friend

0 jejak ditinggalkan






jom nyanyi.
:)


;





Trouble Is a Friend
Lenka

Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter if you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control

He's there in the dark,
he's there in my heart
He waits in the wings,
he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
He sees what I see and he knows what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road

He's there in the dark,
he's there in my heart
He waits in the wings,
he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave, I try
Oh oh, I try!

He's there in the dark,
he's there in my heart
He waits in the wings,
he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm a ****er for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

Ooo, oh ooo, ooo ahh
Oooohhhh ohhh ooooo ahhhhhh.

  

help is needed..tolong~

6 jejak ditinggalkan

semalam nak call ummi.
for the first two calls, connected 
tapi ummi tak dengar suara saya.
try lah call lagi sampai lah tak boleh call and disconnected
sebab saya dapat notification
"the call failed due to sound device problems on this computer".
pastu sampai sudah tak boleh call dah.
:((

saya consult la rakan yang kononnya lagi terror pasal laptop ni.
banyak kali dia ajar suruh tengok kt control panel la..kat device manager la..
dia suruh check kat setup voice call.
and memang ada problem sebab laptop dapat detect device untuk speaker and webcam
tapi tiada untuk microphone.
so nampak lah ada problem di situ, dekat microphone.
and even kalau check kat ym pun, 
dia tak detect untuk microphone.
ok.
first problem.

tengah runsing sebab tak dapat call ummi,
tetibe dapat satu link dari rakan kat ym.
otak tangah biol, laptop tengah cacat,
mungkin lah saya tertekan dekat link yang diberi tu.
and now i am affected by the virus.
antivirus yang diguna pun tak dapat lawan virus tu.
apa virus tu buat?
kalau saya tengah on9 ym,
tiba2 mesti ada 'hantu' broadcast im kt mana2 group ym saya.
kalau tengah guna google chrome,
chrome tu akan tutup dengan sendiri.
and last but not least,
akan keluar window untuk windows live messenger
padahal saya tak guna pun windows live. 

pasal sound problem tu,
saya tak jumpa mana silap dia.
sebab kalau kat device manager,
dia cakap device is working properly
tapi kalau kat mana2 setup
dia tak dapat detect device untuk microphone.
pasal virus,
saya dah uninstall avira antivirus
yang saya guna lepas format laptop hari tu
and saya dah install balik antivirus asal saya; McAfee.
but still, antivirus ni pun tak dapat detect virus yang menular ni
maka tak dapat remove virus tersebut.

macam mana ni?
apa perlu saya buat?
hari ni dah start kuliah
tapi baru nak runsing pasal laptop.
:(
sabby needs help.
please!!

jap..jap..
stop fikir pasal problem jap.
hari ni birthday auni.
happy birthday auni!!
dah 20 yek.
suddenly dapat tau secret awak.
heh.
tak payah la tanya dari mana saya tau.
tak nak cakap pun.
:D
esok saya bagi awak choc cadbury hepi bday tu ekh.
eyy..nak souvenir dari jordan.
kata shopping kat sana murah.
tak kan takde kot.
:P

auni, zaman sekolah
(saya tiada gambar baru dengan awak la.hehe.)


p/s: auni, be happy!
p/s: sabby, be cool!

Thursday, February 18, 2010

cara nak buat partition

0 jejak ditinggalkan

another night to be spent alone.
my housemate still kat cairo.
cuti dah nak habis.
banyak benda tak habis buat tapi not in the mood nak buat.
point is...?
sumpah bosan tahap karma.
(gabungan status ym kim and amin at the moment)
ahaks.

need someone to talk to.
but no one shows up.
terasa nak buat coretan sendiri kat sini pula.
tapi serius tiada apa yang menarik happens these days.
nak tulis apa ni?
*thinking mode*

ok.
tau dah.
nak cakap pasal volumes kat hard disk.
volumes apa ni?
ala..macam C dan D kat laptop korang tu la.
kat sini tetiba rasa nak ajar korang buat partition.
tak semua orang tau kan.
heh.
kenapa nak buat partition ni?
let's say korangnye total hard disk space 300 GB.
pastu C korang 250 GB
tapi D 50 GB je.
program files semua kan dekat C.
kalau apa2 berlaku la kan dekat laptop korang
cam virus ke..apa2 la..
mesti nak kene format balik volume tu.
pastu tak ke menyusahkan korang nak transfer 
satu2 masuk external hard disk?
tu pun kalau ada external la.
kalau tak,angkut la sikit2 pakai pendrive
masuk laptop kawan.
hehe.

so kalau kita buat partition ni
kita boleh adjust la satu volume tu ada berapa space kita nak.
nak format C pun tiada masalah
kalau benda2 side lain kita letak kat volume lain.

ada yang tau boleh buat partition ni
tapi kena pakai software partition magic,
yang kena download kat internet.
yang saya nak ajar ni,
buat direct kat laptop korang je.
untuk sesape yang pakai windows 7 dan vista.
xp tak boleh rasanya.
eh,tak pasti pulak.
kalau korang pakai xp tu,korang try la sendiri.
:D

cara-caranya;
control panel > system and security > administrative tools > 
computer management > storage > disk management.
pastu dah sampai destinasi korang,
pergi ke mana2 volume korang yang rasa cam besar space dia,
right click then choose shrink volume.
pastu korang tetapkan la sendiri berapa banyak space korang nak
kat dalam new volume tu.
total size after shrink tu adalah space yang tinggal dalam volume asal
lepas korang buat new volume.

tu je la kot.
pening dah.
bahasa pun dah tunggang-langgang rasanya.
kalau rasa tak faham,
rujuk balik la kemudian.
nak pergi cari something untuk dimakan.
nasib baik ade ruz billaban;
 nasi susu (hidangan Arab Mesir).
=p~





Sunday, February 14, 2010

jaulah dahab-sinai

1 jejak ditinggalkan

ohoho.
dah lama tak blogging.
almost a week.
mana sabby pergi?
saya pergi jalan2 la.
ke dahab dan sinai.

februari 10, 2010

kami (saya bersama 40 orang pelajar perubatan yang lain) bertolak lebih kurang pukul 3.00 am dari mansoura. melalui terusan suez, kami akhirnya tiba di semenanjung sinai. destinasi pertama adalah bekas tapak kubu israel yang terletak antara gunung sinai dan  terusan suez. dari sini kami boleh nampak sempadan israel, jordan dan juga arab saudi. israel telah menggunakan kubu ini ketika mereka menyerang egypt pada tahun 1973. peperangan selama 10 hari telah dimenangi oleh egypt pada 16 oktober 1973. itu pasal la ada tempat 6th October City kt cairo. mereka nak memperingati peristiwa ini la.






  

sempat bermain dengan tasik air tawar. nama je tawar, tapi air tetap masin..


malam tu juga kami bertolak ke dahab dan check-in di hotel khattab. kami berpeluang berjalan-jalan kat belakang hotel tu sementara tunggu chef kami, abang nan masak makan malam. 





februari 11, 2010

pagi2 lagi dah kena bangun untuk aktiviti safari. nama je safari, mula2 ingat masuk hutan. punya la cuak takut kena kejar dengan harimau ke ape, tapi main kat padang pasir je pun. mana ada haiwan tu semua. :) kalau terase nak main,sila2 la ke dahab. korang hanya perlu bayar le 100 kalau single, dan le 120 untuk double. single atau double tu maksudnya satu quadbike tu boleh naik sorang atau 2 orang la. hehe.






lepas makan tengahari, kami kena bersiap untuk aktiviti snorkelling kat blue hole. best tau dapat masuk air sambil practise swimming. dah la dapat tengok haiwan underwater. cantik je kat dalam tu. nak dive in tapi terase takut la pulak. bayar le 30 je sorang. berbaloi la. rugi kalau tak try. :)




malam tu ada bbq. dah penat seharian bermain, mesti nak makan sedap2 pulak. terima kasih kepada ajk yang berpenat lelah siapkan makanan. kami yang lain sempat tidur lagi. jangan jeles ye. :D

sempat bermain uno sementara tunggu makanan siap.

abang sito memberi ucapan. 

makan time. =p~

di kala insan lain lena selepas bbq, mereka sibuk membakar marsmellow. :)

kami pula sambung bermain :D


februauri 12 dan 13, 2010

last day kat dahab. sedih je. tapi perjalanan mesti diteruskan. nak pergi sinai pula. tiba2 cepat pula kami bersiap. sempat bersiar-siar lagi. :)





ketika dalam perjalanan, kami singgah di beberapa buah tempat bersejarah di sinai.

makam nabi saleh



batu berukiran lembu samiri


kisah lembu samiri ni macam ni. nabi musa nak minta pertolongan Allah dan beliau bagitau kaumnya yang beliau nak pergi selama 30 hari. beliau tinggalkan nabi haroun in-charged. instead of 30 days, he was gone for 40 days. kaum2 beliau pun berhenti percaya pada Allah dan mereka mula mengukir lembu samiri pada batu untuk dijadikan bahan sembahan. ukiran lembu samiri tu masih ada sampai lah sekarang...

makam nabi haroun


wadi arba'in (meeting place of 40 famous sheikhs)
jarak perjalanan: 3 km


mata air 12
(salah satu mukjizat nabi musa; satu mata air untuk satu kaum)

malam tu kami meneruskan perjalanan mendaki bukit sinai pada pukul 12.00 am. berbekalkan semangat yang kental, perjalanan sejauh 11 km diredah jua. terdapat 7 checkpoints yang disediakan bagi membolehkan kami berehat sebentar untuk hilangkan penat. tapi kami perlu cepat, kalau tak, kami tak berpeluang melihat matahari terbit. hanya dalam masa 4 jam, kami sampai ke puncak bukit.

di salah satu checkpoints, bersama pakcik dari prague



ya..itu dia. saat yang dinantikan.. 

cantik kan.. :)

hmm..matahari dah pun terbit. maksudnya? dah sampai masa kena turun pula la. pukul 10.00 am nanti dah nak mula bertolak pulang ke mansoura pula. kami hanya menggunakan masa selama 2 jam untuk sampai ke kaki bukit. separuh perjalanan daripada masa mendaki. hebat! :D 



ketika dalam perjalanan pulang, kami singgah ke sebuah tempat yang dinamakan hammam firaun yang terletak di teluk suez. firaun gunakan tempat ini untuk mengubati penyakit rheumatism, sakit sendi dan tulang lah lebih kurang. kat dalam tu panas sangat, macam sauna la. saya tak berminat pun nak masuk. confirm berpeluh sebab panas. malas dah nak tukar baju. lebih interested bermain dengan laut merah. :)




kami sampai di mansoura pada pukul 9.30 pm. sampai saja di rumah, tak mampu berkata apa2 dah. jumpa katil dan pengsan.

it was a long and tiring but exciting journey.
:)